Działanie linii do chleba w piekarni

Działanie linii do chleba w piekarni

Wśród wszystkich rzeczy, które wyróżniają kraj, jakim jest Polska bardzo znane jest pieczywo. Podobno nasze, krajowe pieczywo jest najlepsze na świecie, a Polacy zjadają go najwięcej. Nic dziwnego, że piekarnie postanowiły wprowadzić profesjonalne linie produkcyjne, gdzie taki chleb jest stworzony. Wszystko po to, aby zaspokoić potrzeby rynku konsumenckiego.

Jak działa linia do wypieku chleba? 

linie do chlebaMetod wypieku jest wiele. Popularne są linie do chleba ze względu na kilka czynników. Chodzi o to, że proporcje wszystkich składników są idealnie dopasowane, a chleb wytwarzany jest znacznie szybciej. Pierwszym etapem produkcji jest nic innego, jak wymieszanie podstawowych składników, takich jak np. mąka, jajka, olej lub zakwas chlebowy. Dzieje się to w kadzi, która następnie wypuszcza ciasto na przygotowaną linie. Jest ona wysmarowana olejem po to, aby pieczywo nie przyczepiało się do taśmy. Następnie formuje się je w długi rulon. Od jego grubości będzie zależeć grubość pieczywa. Następnie jest on przecinany co trzydzieści centymetrów, coraz bardziej przypominając chleb. Dodatkowe wykrojniki i wałki tworzą taki kształt, jaki widzimy już w sklepie, po zakupie chleba. Wałki możemy podzielić na pionowe, które nadają boczny kształt chleba. Są one potrzebne po to, aby ciasto było dobrze ubite. Drugim typem są wałki poziome, tworzące z ciasta owal. Na końcu chleb trafia do pieca, z którego wyjmuje go piekarz po odpowiednim czasie pieczenia.

W taki sposób powstaje chleb, który codziennie jemy. Mimo zastosowania linii produkcyjnej nie dostajemy gorszej jakości pieczywa, niż dawniej. Składniki są wciąż takie samo. Dzięki temu każda sztuka pieczywa smakuje tak samo, według starego przepisu oraz proporcji. Od pracy piekarza zależy tylko to, kiedy chleb zostanie wyjęty z pieca.

Close Menu