Mięso i komory chłodnicze

Kiedy odpoczywamy na wakacjach to nie zawsze mamy czas myśleć o rzeczach z nimi niezwiązanych. Jedną z takich rzeczy jest to jak jedzenie, które spożywamy w restauracji trafia na nasz talerz. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że ten kotlet, który właśnie je to to kiedyś stanowiło część jakiegoś małego, słodkiego zwierzaczka.

Znacznie komór chłodniczych dla przemysłu spożywczego

komory chłodniczeI tak żebyśmy mogli znaleźć takiego kotleta na talerzu, to najpierw należy to zwierze unicestwić inaczej mówiąc uśmiercić, a później po porcjować na kawałki i zabezpieczyć przed zagrożeniami wynikającymi z transportu. Kawałki mięsa powinny być przewożone w urządzeniach jakimi są komory chłodnicze. Wtedy możemy być pewni, że nic się nie stanie z towarem, który zabezpieczymy. Towar zaraz jak przyjedzie na miejsce musi od razu zostać przeniesiony do miejsca jakim są urządzenia chłodnicze. Tak samo warto zadbać o to by mieć odpowiednie agregaty chłodnicze, które są potrzebne do odpowiedzialnego ochłodzenia atmosfery. I tak mięso podróżuje do restauracji. Jak możemy zauważyć jest to bardzo długo droga zanim znajdzie się to na naszym talerzu. Bo dopiero w kuchni odbywa się prawdziwa obróbka, która przygotowuje powyższego kotleta do tego aby trafił na talerz. Kucharz musi go umyć, odpowiednio doprawić, przesmażyć i co najważniejsze nie spalić go na tej patelni. Do tego ugotować ziemniaki, zrobić sałatkę, bądź jakąś surówkę. Odpowiednio to przygotować i położyć na talerzu, tak aby zachęcić do konsumpcji.

Oczywiście nie można zapominać, że odpowiednie podanie oraz dopasowanie sztućców jest bardzo ważne i musimy o to zadbać, bo niektórzy jeśli nie zostaną obsłużeni w odpowiedni sposób to będą niezachwyceni i nie skosztują przygotowanej przez kucharza potrawy.

Close Menu