Wartości odżywcze orzechów laskowych

Owoce leszczyny są źródłem wielu substancji odżywczych. Stanowią zdrową alternatywę dla wielu powszechnych przekąsek, które nie koniecznie dobrze wpływają na nasz organizm. Są też dodatkiem do wielu potraw, sałatek i deserów. Jakie są jeszcze inne produkty, bogate w ten pyszny składnik i jak oddziaływują na nasze zdrowie?

Właściwości i zastosowanie owoców leszczyny

najlepsze masło z orzechów laskowychOwoce leszczyny są bogate w wiele witamin. Najwięcej posiadają witaminy E, która jest ważnym przeciwutleniaczem i wspomaga układ odpornościowy. Dodatkowo, chroni przed złym cholesterolem co zapobiega zmianom miażdżycowym. Orzechy są również źródłem dużej ilości witaminy B, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, oraz witaminy K i kwasu foliowego czyli niacyny. Wymienione powyżej elementu, już zachęcają do częstego sięgania po orzechy, można jednak wymieniać znacznie więcej ich zalet jak np. są bogatym źródłem błonnika, żelaza, fosforu, wapnia, oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy laskowe możemy spożywać również w postaci masła. Jak więc przyrządzić najlepsze masło z orzechów laskowych? Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy 30 minut, abyśmy mogli rozkoszować się tym zdrowym przysmakiem. Na początku orzechy pieczemy przez 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ważne jest, aby nie przekroczyć tego czasu, gdyż może spowodować to przypieczenie orzechów i gorzki ich smak. Następnie orzechy wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż do uzyskania jednolitej masy. Warto pamiętać o przerwach w czasie miksowania, aby nie przegrzać maszyny.

W czasie miksowania orzechy będą najpierw zmielone na sypki proszek, a później będą zbijać się w grudki. W tym momencie należy dodać niewielką ilość oleju. Dzięki temu ułatwimy sobie pracę i szybciej otrzymamy upragnione masło orzechowe. Po zakończeniu miksowania, całość wlewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce, aż do zgęstnienia.